Fasadrenovering för bostadsrätt
De flesta bostadsrättsföreningar behöver ta beslut om underhåll och renoveringar av den gemensamma fastigheten med jämna mellanrum.
Om ni inte har inspekterat fasaden på länge kan det vara läge att göra det nu. En allt för sliten fasad kan innebära stora kostnader för bostadsrättsföreningen. I värsta fall kan fuktskador innebära att det inte räcker med att renovera fasaden, utan även inne i bostäderna.
Hur ofta behöver bostadsrättsföreningen göra en fasadinspektion?
Åtminstone var femte bör bostadsrättsföreningen se över föreningens fasader. Olika fasader har förstås olika många år på nacken och olika förutsättningar (mer om det nedan). Men att regelbundet göra en fasadinspektion kan spara stora summor pengar då det är billigare med underhållsarbete än reparationer.
Under det som kan verka som ett litet problem med fasaden kan i själva verket dölja svåra problem. Mögel, fukt och annat som kan uppkomma av slitna fasader kan leda till dålig isolering och fuktproblem inne i bostäderna.
Vanliga problem med olika typer av fasader
Fukt är en vanlig bov i dramat innan en större fasadrenovering blir nödvändig. Förvisso behöver inte alltid fukt vara ett problem för fasaden. Problem uppstår det först är när fukten stängs inne, med mögel, svamp och sprickor som följd.
Putsfasaden
När skador i putsfasaden uppstår är det oftast fuktrelaterade. Det kan uppstå av olika skäl, till exempel att av ett läckande stuprör eller trasigt tak. Så kallad frostspänning är också en vanlig orska till problem med putsfasader.
När fukten tränger in bakom putsen och väggen och sedan fryser såg expanderar den och putsen spricker.
Putsfasaden skyddas bäst genom att regelbundet tvättas och sedan målas om.
Det är viktigt att använda rätt sorts färg vid målning av putsfasad. Om en plastfärg har använts kan putsen inte "andas" och fuktskador kan uppstå.
Träfasaden
Träfasadens livslängd ökar liksom putsfasadens om den regelbundet får ett nytt ytskikt. Den behöver dessutom målas om oftare än en putsfasad. Anledningen till att detta är viktigt är för att träet annars kan drabbas av torrsprickor.
När träfasaden inte är tät kan fukt tränga igenom och träet kan ruttna.
Tegelfasaden
När det gäller tegelfasader är det fogarna som bör kontrolleras då och då. Om de är som sand eller smular betyder det att fasaden behöver underhåll, eller renovering.
Precis som trä- och putsfasader kan tegelfasader också få sprickor, och det måste åtgärdas.
Behövs underhåll eller renovering?
Det kan vara svårt att själva konstatera ifall ett enklare underhåll räcker, eller om en större renovering krävs.
Det första bostadsrättsföreningen behöver göra är således att få fasaden inspekterad.
Kontakta en expert inom fasadinspektion som ett första steg!
Anlita en entreprenör med rätt kunskaper
Visar det sig att en fasadrenovering är nödvändig är det dags för bostadsrättsföreningen att vända sig till yrkeskunniga.
Ni kan använda vår kostnadsfria offertförfrågningstjänst här på sidan för att komma i kontakt med skickliga entreprenörer.
När ni skickar in en offertförfrågan via vår tjänst kommer ni att kontaktas av flera olika leverantörer.
Det är sedan upp till er vilken av dem ni anlitar. Här är några tips på hur ni väljer rätt och säkerställer ett tillfredställande slutresultat:
- Förbered underlaget: ju mer information entreprenörerna får från er, desto lättare är det för dem att ge er ett bra projekt- och kostnadsförslag.
- Gå igenom tidigare kundomdöme, referenser och certifieringar: en fasadrenovering som utförs på rätt sätt är en bra investering för er bostadsrättsförening på flera sätt. Se till att välja en leverantör med rätt kompetens!
- Låt det ta tid: jäkta inte igenom processen. Ofta kan det krävas att bolla idéer fram och tillbaka eller be om kompletterande information och referenser.
- Jämför: först när ni har fått samma material från flera entreprenörer kan ni verkligen jämföra dem. Se till att de har förstått vad det är för fasadrenovering som ska utföras. De ska alla också ha lämnat de referenser ni bett om. Jämför anbuden och se vad den ena erbjuder som inte den andra gör.
- Träffa entreprenören: för bostadsrättsföreningar är det viktigt att alla medlemmar får samma chans att ställa frågor och få information om hur arbetet ska gå till. Bjud gärna in entreprenören till ett informationsmöte.
- Försäkring: klargör med entreprenören vad som gäller och kom inte överens om att betala förrän arbetet är uppfyllt enligt överenskommelse.
- Besiktning: boka in en besiktningsman tidigt i fasadrenoveringsprocessen. Då kan ni vara säkra på att denne finns tillgänglig för att besikta fasaden när arbetet är klart. Om besiktningsmannen har några anmärkningar på arbetet ska entreprenören åtgärda dessa tills arbetet är utfört enligt avtal.
Vad kostar en fasadrenovering för bostadsrättsföreningen?
Det är omöjligt att ge ett exakt svar på vad fasadrenoveringen kostar. Det beror helt enkelt på hur pass stort renoveringsarbetet är, alltså hur illa däran fasaden är.
Ibland räcker det att fasaden tvättas och målas om, eller underhålls. I andra fall behöver delar av fasaden bytas ut eller så krävs andra renoveringsåtgärder.
Vi rekommenderar att en inspektion görs innan beslut om fasadrenovering tas. Genom en inspektion får ni koll på hur omfattande renoveringsarbete som krävs.
När beslutet om renovering är taget är det enklaste sättet att få en uppfattning om vad snittkostnaden är att be om offerter.
Skicka in offertförfrågningen för bostadsrättsföreningen genom vår tjänst och börja jämföra entreprenörer inom fasadrenovering!