Byta fasad
Är din fasad sprucken eller har fukt- och rötskador? Då kan du behöva byta ut fasadbeklädnaden. Det är inte alltid nödvändigt att byta ut hela fasaden – ibland räcker det att bara byta ut den värst ansatta delen.
Men hur vet du när det är dags? Vad kostar det att byta fasad och hur lång tid det tar det? Och hur hittar du rätt kompetens för jobbet?
Häng med så ska vi ge dig svar på alla frågor om att byta fasad!
Fasadbyte – både en fråga om nödvändighet och uppfräschning
Det finns många olika anledningar till att byta fasaden på din bostad. Helt nödvändigt blir det när fasaden är skadad på ett sätt som äventyrar konstruktionen. Exempel på det är gamla tegelhus där armeringsjärnen vittrat sönder.
Fukt som trängt igenom och orsakat röta gör också ett byte av fasaden kan bli helt nödvändigt. Ibland räcker det exempelvis att byta ut delar av träpanelen eller omfoga en del av tegelfasaden. Andra gånger är det lika bra att byta ut alltihop.
Kan öka värdet på huset
Ett fasadbyte genomförs också även om fasaden inte är i akut dåligt skick. Om du inte har problem med dålig isolering eller fukt kan det alltså ändå vara motiverat att göra någon form av fasadbyte.
En anledning kan helt enkelt vara för att fräscha upp husets utseende eller byta från exempelvis träfasad till tegelfasad.
Det är vanligt att man passar på att göra ett fasadbyte inför en försäljning, då det kan öka värdet på huset rejält.
Vad kostar ett fasadbyte?
Begreppet fasadbyte inbegriper många saker. Därför är det svårt att sätta en prislapp på just det arbete som du tänker dig utföra.
Därför kan vi bara ge en fingervisning av en vanlig kostnad är.
Ofta sätts priset per kvadratmeter. Det priset beror också på vilken typ av fasad det handlar om. Kvadratmeterpriset på fasadbyte för en träfasad är billigare än för puts- och tegelfasader.
Räkna med 1700 kronor och uppåt för träfasaden och 2500 kronor och uppåt för puts och tegel.
Vad innebär det då för slutpriset? Jo, att om du har en trävilla där väggytan är 200 kvadratmeter så landar den slutliga prislappen på åtminstone 340 000 kronor.
Tänk på att nyttja ROT-avdraget när du anlitar hantverkare för fasadbyte!
3 saker du själv kan göra för att sänka kostnaden
Ett fasadbyte kostar alltid pengar. Å andra sidan kan det långsiktigt vara en riktigt lönsam affär. Dels kan ett fasadbyte kraftigt öka värdet på din bostad. Beroende på vad du byter till för material kan också ett fasadbyte medföra att fasaden kräver mindre underhåll. Alltså att det håller längre utan att du behöver lägga pengar på reparations- och underhållsarbete i framtiden.
Här är 3 saker du kan göra för att ditt fasadbyte ska bli så ekonomiskt som möjligt:
- Materialvalet: för hus med träpanel som ska bytas ut finns det flera val att göra. Gran är exempelvis billigare än furu. Å andra sidan slits inte furu lika fort. Det kan alltså vara en billigare investering om du tänker långsiktigt. Ask och cederträ är träslag som också innebär en dyrare omedelbar kostnad. Men de träslagen ger huset ett särskilt utseende, och kan mycket väl vara värdehöjande, om du vill sälja i framtiden.
- Gör en del av arbetet själv: är du händig? Då finns det alla möjligheter att faktiskt göra en del av förarbetet själv, innan du anlitar hantverkare för att utföra själva fasadbytet. Kanske kan du riva ner panelbrädorna själv och sedan låta proffs sköta monteringen av ny panel.
- Jämför anbud: det är viktigt att du inte bara anlitar första bästa hantverkare. Ta dig tid att jämföra prisförslag – det kan faktiskt skilja ganska mycket i pris. Genom vårt kontaktformulär får du kontakt med upp till fem olika hantverkare. Att ta in offerter genom oss varken kostar något eller är bindande.
Hur lång tid tar det att byta fasad?
För proffs tar ett fasadbyte (+ eventuell tilläggsisolering) omkring 2 veckor i normala fall. Det beror förstås dock helt på hur omfattande arbetet är.
Fasadbyte är också en åtgärd där det ofta framkommer andra problem som behöver åtgärdas. Det kan exempelvis handla om att röta som inte syns på utsidan, utan upptäcks först när fasaden tas loss. Det kan medföra merarbete.
Räkna med att fasadbytet tar mellan 2 och 4 veckor så har du god marginal.
Viktigt att undvika att fukt tränger in i huset vid fasadbyte
När fasaden byts ut, till exempel genom att hela träpanelen byts ut på ett hus, ökar fuktrisken. Det är viktigt att undvika att fukten tränger in i bostaden.
Därför är det inte bara viktigt att arbetsområdet skyddas väl så att inte regn eller annan väta kan komma in.
Det innebär också att sommarmånaderna är en mer optimal tid för ett fasadbyte än den kalla vintern eller fuktiga hösten.
Även om det är fullt möjligt att byta fasad året om är det ändå mest fördelaktigt att planera arbetet mellan maj och augusti.
Ett fasadbyte kan ändra utseendet på huset mycket. Då krävs det bygglov. Tänk på att ansöka om bygglov i god tid innan du planerar att sätta igång med fasadbytet.